De schilderijen en tekeningen zijn gemaakt door Jacoba Herben (1948). De Linschotense volgde na VWO-tekenen verder privé-onderricht bij diverse Woerdense kunstenaars. Zij is lid van de schilderclubs De Wilgenstreek in Oudewater en Magenta in Kamerik en gaf negen jaar tekenles aan de Volksuniversiteit Woerden.

De klassieke Oosterse mandala’s zijn gemaakt met kleurpotlood, de meeste schilderijen met gemengde technieken. Jacoba Herben gebruikt bij voorkeur acrylverf en diverse zandpasta’s.

Jacoba Herben schildert al meer dan twintig jaar mandala's, een woord uit het het Sanskriet dat cirkel betekent en symbool is voor de wereld. Haar interesse ontstond toen zij zich verdiepte in het boeddhisme. Aanvankelijk tekende Jacoba vooral de klassieke boeddhistische mandala met potlood en fineliner, nu werkt zij met acrylverf en gemengde technieken. De klassieke mandala laat zij los en schildert nu vrije mandala's, waarbij zij de cirkelvorm tegen een achtergrond aanbrengt. "Als je de techniek beheerst, kun je loslaten".

Jacoba haalt haar inspiratie uit Japanse en Chinese kunst, maar ook uit rozetramen in kerken, graancirkels, Indiaanse en Aboriginal kunst. "Dat is het leuke van de mandala: je reist de hele wereld over".

Jacoba exposeerde van oktober 2015 tot en met maart 2016 in het Gorcums Museum, zie daarvoor www.jacobamandala.nl